Ve Valašském Meziříčí jsme piknikovali na podporu pěstitelů

• 16. května 2018 9:40
Ve Valašském Meziříčí jsme piknikovali na podporu pěstitelů

Na více než 170 místech po celé České republice se v sobotu 12. 5. uskutečnil piknik na podporu fairtradových, ale i lokálních pěstitelů. Přidalo se i Valašské Meziříčí.

Akce, jejímž hlavním organizátorem byla naše Charita Valašské Meziříčí, proběhla  na nádvoří zámku Žerotínů. Na společné snídani se nás sešlo okolo 150 lidí. Na dekách jsme si pochutnávali na fairtradové kávě či čaji a doma napečených buchtách z fairtradového cukru a kakaa, na pomazánkách ze surovin od místních farmářů. Dali jsme tak najevo, že nás zajímá, kdo a za jakých podmínek pro nás plodiny pěstuje. Piknik s názvem Férová snídaně proběhl ve Valašském Meziříčí už podruhé. Na organizování snídaně jsme nebyli sami, opět se k nám připojili studenti a pedagogové místní Střední průmyslové školy stavební, která v loňském roce získala titul Fairtradová škola,  a Gymnázia Františka Palackého. Obě školy  naši Charitu podporují dlouhodobě. Společnou férovou snídani podpořilo také Město Valašské Meziříčí, které se od loňského roku může také pyšnit titulem Fairtradové město, a které se dlouhodobě hlásí ke globální odpovědnosti v souvislosti se spravedlivým obchodem.

A co vlastně slovo fair trade znamená? Fair trade je obchod založený na partnerství. Lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky dává možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Zemědělci dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují
s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy.

Běžní kávoví pěstitelé v Latinské Americe dostávají za svoji arabiku a robustu nízké výkupní ceny, které mnohdy nepokryjí ani náklady na pěstování. Zaměstnanci banánových plantáží ve Střední Americe pracují 12 hodin denně, nemají proplacené přesčasy a mzda jim nestačí ani na základní výdaje. V západní Africe pracují na kakaových plantážích téměř dva miliony dětí, většina v Pobřeží slonoviny a v Ghaně.

Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice. Koná se vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Zájem o ni stále roste. Zatímco první ročník se uskutečnil v roce 2011 na 41 místech, nyní se snídalo na více než 170.

Čtěte dále...

Lhostejnost zde není na místě Lhostejnost zde není na místě

Lhostejnost zde není na místě

24. 4. 2018