Naplňte s námi kontejner pro Haiti

Vyučit se švadlenou, mít lepší garderobu, vybavenou třídu či školní knihovnu, mít čím se ošetřit… Takto a mnohem víc pomůže chudým Haiťanům kontejner s materiální sbírkou, kterou Arcidiecézní charita Olomouc vyšle letos na podzim do Karibiku. Lidé můžou Kontejner pro Haiti začít plnit již v těchto dnech. Uvidíme, zda váhu zásilky posílí na maximálních 14 tun.

Kontejner pro Haiti - plakát

Sbírka Kontejner pro Haiti potrvá až do 30. září 2017. Lidé dobré vůle tak do ní mohou přispět školními pomůckami, učebnicemi a knížkami ve francouzštině/ angličtině, židlemi i lavicemi, sportovními, zdravotními a hygienickými potřebami a spoustou dalších věcí. „Budeme rádi také za letní oblečení a obuv, nejrůznější nářadí nebo i moskytiéry, které snižují riziko přenosu malárie. Stěžejní záležitostí je pro nás vybavit šicí dílnu, kterou otevřeli naši spolupracovníci v Gonaïves. Haiťané se mohou na šicích strojích naučit řemeslu, získat tak práci a zároveň začít šít školní uniformy, které jsou pro haitské školáky povinné, přestože spousta jejich rodičů si je nemůže dovolit zaplatit,“ sděluje Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc. Dále zdůrazňuje, že sbírka počítá hlavně se šlapacími šicími stroji, které jsou funkční. Elektrické by nebylo možné ve slumu zapojit, není tam totiž dostatek přívodu elektřiny.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti už 12 let. Za tu dobu zprostředkovala díky českým dárcům vzdělání víc jak 800 chudých dětí. Na místě zasahovala i bezprostředně po ničivém zemětřesení v roce 2010 a také loni na podzim po hurikánu Matthew, kdy se jí podařilo zajistit nové odolnější plechové střechy pro zhruba 40 rodin, také školy a zničené kostely. Opět s pomocí českých dárců.

Potřebné věci (vybavení pro šicí dílnu, školní pomůcky, hygienické potřeby, úklidové prostředky, opravářské nářadí, úklidové náčiní, zahradní náčiní) do sbírky Kontejner pro Haiti mohou zájemci odevzdat na adrese Charity Valašské Meziříčí, Kpt. Zavadila 1345, 757 01 Valašské Meziříčí, každý všední den od 9 do 15 hodin nebo v dalších Charitách v Olomouckém, Zlínském a částech Jihomoravského a Pardubického kraje. Seznam svozových míst a podrobnosti o sbírce se dozvíte na www.haiti.cz. Vaše dotazy zodpoví také osobně koordinátorka projektů na Haiti Klára Lőffelmannová na tel: 581 115 217, 739 500 402 nebo v Charitě Valašské Meziříčí Martina Došková na tel: 731 340 299.

Do sbírky je možné přispět i finančně na účet: 43-9935450227/0100 nebo modlitbou.

DĚKUJEME!

Kontakty

Martina Došková, PR                                                                Klára Lőffelmannová, koordinátorka projektů

e-mail: martina.doskova@valmez.charita.cz                        email: klara.loffelmannova@acho.charita.cz