Ve Valašském Meziříčí se poprvé férově snídalo

Valašské Meziříčí, 13. května 2017 – Na více než 160 místech se v sobotu uskutečnil piknik na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů. Ve Valašském Meziříčí proběhl na nádvoří zámku Žerotínů. Sešlo se na něm přes 90 lidí. Na dekách si pochutnávali na fairtradové kávě či čaji a doma napečených buchtách
z fairtradového cukru a kakaa, na sýrech, tvarohu a na pomazánkách z produktů místních farmářů. Lidé tak dali najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje.

Ve Valašském Meziříčí se poprvé férově snídalo

Piknik s názvem Férová snídaně NaZemi proběhl ve Valašském Meziříčí poprvé. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

„Snídani pořádala místní Charita ve spolupráci s Městem Valašské Meziříčí, Střední průmyslovou školou stavební a  Gymnáziem Františka Palackého letos poprvé. Byli jsme mile překvapeni zájmem veřejnosti o tuto akci. Atmosféra byla velmi příjemná a pohodová.“, uvedla organizátorka snídaně Martina Došková.

Střední průmyslová škola stavební se již může pyšnit titulem Fairtradová škola. Město Valašské Meziříčí chce být Fairtradovým městem a Charita Valašské Meziříčí Fairtradovou organizací.  Podstatou získání  titulu je, že se zájemci o jejich získání  budou hlásit ke globální odpovědnosti v souvislosti se spravedlivým obchodem, který si zakládá na podpoře lokálních produktů a produktů z rozvojových zemí, na jejichž výrobě se nepodílí dětská práce a za něž farmáři dostanou spravedlivě zaplaceno.

Férová snídaně NaZemi je největší akcí na podporu fair trade v České republice. První ročník se uskutečnil
v roce 2011 na 41 místech, nyní se snídalo na více než 160.Férová snídaně je příjemnou akcí, která propojuje v dané lokalitě lidi, kteří přemýšlí o dopadech svého spotřebního chován.,“ upřesnila Gabriela Štěpánková z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje.

Letošní ročník byl zaměřen na fairtradové banány, které jsou pro české spotřebitele obtížně dostupné. Účastníci snídaně mohli podepsat petici adresovanou zástupcům českých supermarketů, aby zařadili do nabídky více fairtradových produktů.

Společnou snídaní dali účastníci najevo, že upřednostňují lokální farmářské produkty a u exotických produktů jako jsou třeba káva, kakao nebo banány vyžadují ty s certifikací Fairtrade. Za ně totiž pěstitelé dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy. Zaměstnanci běžných banánových plantáží pracují 12 hodin denně, ale platí jim jen za osm, mzda jim nestačí ani na základní rodinné výdaje. Pracují s nebezpečnými chemikáliemi a nemohou vstupovat do odborů. Kávoví pěstitelé se zase nejvíce potýkají s nízkými výkupními cenami, které za kávu jejich rodině místní výkupci platí.

V České republice je nejprodávanějším fairtradovým výrobkem káva. Té se dle organizace Fairtrade Česko
a Slovensko
prodalo v ČR v roce 2015 173 tun.

Další informace o akci naleznete na www.ferovasnidane.cz.

Kontakt:

Martina Došková, organizátorka Férové snídaně NaZemi ve Valašském Meziříčí, martina.doskova@valmez.charita.cz,  tel.731 340 299

Gabriela Štěpánková, koordinátorka Férové snídaně NaZemi, gabriela.stepankova@nazemi.cz,

Co je fair trade?

Fair trade je obchod založený na partnerství. Lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky dává možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Zemědělci dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují
s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy. www.fairtrade.cz, www.nazemi.cz/fairtrade

17.05-akce férová snídaně-posezení117.05-akce férová snídaně-posezení2

17.05-akce férová snídaně-plakát17.05-akce férová snídaně-děti