Dobrovolnictví není v lidské společnosti něčím novým, v každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří díky nemoci, chudobě či přírodní katastrofě pomoc potřebovali. Solidarita a vzájemná pomoc tvoří základ existence lidské společnosti.

Dobrovolníci hrají nezanedbatelnou roli v humanitárních programech OSN, v technické spolupráci, ochraně lidských práv, v procesu podpory demokracie. Rovněž kampaně na podporu gramotnosti, ochrany životního prostředí by se bez pomoci dobrovolníků neobešly.

Největší rozmach zaznamenalo dobrovolnictví především v posledních 30-ti letech.

Kdo je to dobrovolník?

Dobrovolníkem je každý, kdo ze své dobré vůle, ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu vykonává činnost ve prospěch jiných lidí. Může jít o pomoc konkrétnímu člověku či organizaci, která pomoc potřebným poskytuje - např. organizaci zaměřené sociálně, zdravotně, ekologicky či kulturně. Dobrovolníkem se může stát v podstatě kdokoliv, protože každý umí něco, co může poskytnout ostatním.

Jakých činností se dobrovolnická práce v Charitě Valašské Meziříčí týká?

Komunitní centrum Zeferino : doučování romských školáků a pomoc při odpoledních a prázdninových aktivitách s dětmi

Nízkoprahové centrum Zastávka: doučování dětí, pomoc při jednorázových volnočasových aktivitách

Azylový dům pro matky s dětmi: doučování dětí, hry a volnočasové aktivity s dětmi

Centrum AMIKA: pomoc při prodeji výrobků klientů

Charitní šatník: příjem a třídění šatstva

Domov pro seniory Valašská Bystřice: návštěva klientů (povídání, hraní stolních her…)

Tříkrálová sbírka: koledníci a vedoucí skupinek

Adopce na dálku: korespondence s dětmi z Indie v anglickém jazyce

..... a další

Dále nám pomáhá mnoho dobrovolníků na jednorázových akcích při organizaci, s tvorbou propagačních materiálů a s výrobou prodejních výrobků (adventní věnce, ekolog. výrobky). I zde uvítáme vaši pomoc.

Co dobrovolnická práce přináší?

Kromě hezkého pocitu, že jste pracovali pro dobrou věc, získáte, také řadu nových zkušenosti, profesních kontaktů a nových přátelských vztahů, někdy také nový pohled na život a pocit naplnění.

Od kolika let mohu začít pracovat jako dobrovolník?

Dobrovolnictví není prakticky omezeno věkem. Člověk je kolikrát dobrovolníkem, aniž by si to uvědomil. Oficiální dobrovolník, který má sepsanou již jakousi smlouvu, může s námi spolupracovat se souhlasem rodičů již od 15 let.

Je k této práci potřeba nějaké praxe, či například sociální nebo pedagogické vzdělání?

Ne. Dobrovolníkům přidělujeme úkoly po vzájemné domluvě tak, aby úkol bez problémů zvládli. Dobrovolník musí být se svou prací spokojen, musí ho těšit. Přihlíží se tedy k věku, zkušenostem, přáním. Většinou pracují pod dohledem, což jim umožňuje rozšířit si své dovednosti i vyvarovat se chyb. Každý dobrovolník projde školením, které ho seznámí se základními právy a povinnostmi dobrovolníka, s bezpečností práce, s chodem organizace apod.

Co Charita VM nabízí dobrovolníkům?

Potvrzení o dobrovolnické službě v naší organizaci

Předání zkušeností v oblasti sociální práce s různými cílovými skupinami

Zkušenosti s konkrétní soc. službou  - možnost budoucího zaměstnání

Proplacení domluvených nákladů spojených s dobrovolnickou službou

Poděkování

Pokud bych se chtěla stát dobrovolníkem, co pro to musím udělat?

Stačí kontaktovat koordinátorku dobrovolníků paní Kateřinu Kolajovou. Z osobní schůzky s ní pak vyplyne, o jakou činnost máte vlastně zájem, podle toho budete zařazeni do databáze dobrovolníků Charity VM. Pokud dobrovolnická činnost spočívá v práci s klienty, pak následuje registrace u dobrovolnického centra ADRA ve Valašském Meziříčí, která s Charitou VM spolupracuje a zajišťuje proškolení, sepsání dohody, pojištění dobrovolníka a pravidelné supervize. Po této fázi Vám již nic nebrání aktivně se zapojit do činnosti.

Jestliže se dobrovolnictví týká práce pro organizaci (nikoliv s klienty) např. prodej a výroba výrobků, organizační a propagační pomoc, tříkrálová sbírka, technické a pomocné práce není registrace u ADRY podmínkou, a dohoda je sepsána pouze mezi dobrovolníkem a Charitou Valašské Meziříčí.

Kontakt:

Mgr. et Bc. Kateřina Kolajová
katerina.kolajova@valmez.charita.cz

Nebyly nalezeny žádné články.