Lhostejnost zde není na místě

• 24. dubna 2018 9:17
Lhostejnost zde není na místě

Již počtvrté se naše Charita Valašské Meziříčí zapojila do celorepublikové akce Ukliďme Česko. Ve čtvrtek 5. dubna zaměstnanci spolu se sedmi klienty služeb pro lidi bez domova, které naše Charita provozuje, uklidili část veřejného prostranství ve Valašském Meziříčí.

Tento rok jsme ale na úklid nebyli sami. Přidalo se k nám 12 studentů SPŠ stavební ve Valašském Meziříčí s paní profesorkou Kateřinou Skalickou. Těm také není lhostejné, v jakém prostředí žijí a studují. Jejich přítomnost vnesla svěží duch do společného dobrovolničení. Úklid nebyl prvním společným počinem, se SPŠ stavební jsme v loňském roce navázali velmi intenzivní spolupráci, které si nesmírně vážíme.

Našim cílem bylo uklidit  park Kozinu a dále část cyklostezky vedoucí k mostu v Hrachovci.  Dalším místem úklidu bylo prostranství naproti místního supermarketu, které si vzali na starost klienti našich služeb. V těchto místech bylo vysbíráno 50 pytlů odpadu. Ten „ neprodukují“ pouze „naši“ klienti. Na to chtěly služby pro lidi bez domova tímto svým počinem upozornit.

Ve všech  přidělených úsecích jsme vysbírali cca 120 kg odpadků. Všichni jsme byli překvapeni, jak velké množství odpadu jsme opět, na stejných místech jako loni, nasbírali. Většinu z nich tvořily obaly od různých pochutin, nápojů a dalších předmětů, vršky všeho druhu, úlomky skla a kousky polystyrénu, nedopalky cigaret, zbytky okapů, atd.

Člověk se běžně v těchto lokalitách pohybuje a občas si všimne pohozených plastových láhví, obalů od cukrovinek a dalších „předmětů“ , které na zemi nemají co dělat. Někdo je zvedne a vhodí do odpadkových košů, někdo, šáhněme si do svědomí, je nechá ležet třeba v domnění, že je zvedne někdo druhý.

Tato akce byla součástí postoje Charity Valašské Meziříčí,  co se týká společenské odpovědnosti. Naše organizace odpovědně přistupuje k životnímu prostředí, nejen tříděním odpadů. Automobily, které při zajištění služeb využíváme, jezdí na alternativní pohon LPG a v neposlední řadě pořizujeme technické zařízení šetrné k životnímu prostředí.

Závěrem bych ráda připomněla orientační dobu rozkladu některých  odpadů. Nedopalek cigarety s filtrem se rozloží cca za 15 let, plechovka 15 let, igelitový sáček 25 let, plastový kelímek 70 let a PET láhev se rozloží až za 100 let. O dalších materiálech jako je sklo a pěnový polystyren ani nemluvě, protože u těchto materiálů doba rozkladu dosahuje až tisíce let.

Smyslem také bylo zamyslet se nad tím, kolik odpadu „produkujeme“ my a poukázat na to, že je „normální“ nezahazovat odpadky na zem a uklízet si po sobě.

Nebuďme tedy lhostejní ke svému okolí. Jaké si ho uděláme, takové ho budeme mít.

Čtěte dále...

Ve Valmezu budeme férově snídat Ve Valmezu budeme férově snídat

Ve Valmezu budeme férově snídat

24. 4. 2018