Férová snídaně NaZemi poprvé ve Valašském Meziříčí

V sobotu 13. května se ve Valašském Meziříčí  uskuteční piknikový happening na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů – Férová snídaně NaZemi. 17.05-ferova snidane grafikaValmez se tak přidá k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele a pěstitelky, jejichž plodiny se dostávají na náš stůl.

Akce se koná v Česku již posedmé, a to vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. V našem městě proběhne poprvé. A to od 9:00 hodin na nádvoří zámku Žerotínů, v případě deště se snídaně uskuteční tamtéž, jen se přesune pod podloubí zámku.

„Snídani pořádá místní Charita ve spolupráci s Městem Valašské Meziříčí, Střední průmyslovou školou stavební a  Gymnáziem Františka Palackého letos poprvé. Těším se na tu příjemnou atmosféru, kdy společně s přáteli posnídáme venku. Pro děti máme připraveny fairtradové omalovánky a kvíz“, uvedla organizátorka snídaně Martina Došková.

Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si přinesou vlastní dobroty, ať už fairtradové nebo lokální. Může to být salát z fairtradové quinoi, fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem či fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky.

Společným piknikem na veřejném místě tak vyjádří podporu nejen místním pěstitelům a pěstitelkám, ale i producentům a producentkám ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky zapojených do systému fair trade. Ti pak mohou pěstovat s ohledem na životní prostředí, jejich děti mohou chodit do školy a za svoji práci dostávají spravedlivě zaplaceno.

„Férová snídaně začínala v roce 2011 se 41 zapojenými městy, loni už snídalo přes 6 500 lidí na 161 místech republiky. Máme radost, že odpovědnou spotřebou žije stále více lidí a že se chtějí do Férové snídaně zapojit,“ uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje.

Podrobné informace k letošní snídani jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách www.ferovasnidane.cz..

Fair trade je obchod. Lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky dává možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Zemědělci dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy. www.fairtrade.cz, www.nazemi.cz/fairtrade