Noc venku ve Valmezu

Charita Valašské Meziříčí se již podruhé  rozhodla zapojit do celorepublikové akce Noc venku, jejíž termín připadl  na  čtvrtek 23. listopadu. Cílem této akce bylo otevřít problematiku bezdomovectví široké veřejnosti a zmírnit její předsudky vůči lidem, kteří se vlivem různých okolností ocitli bez domova.

Pro návštěvníky akce byl připraven bohatý program. Ten se tentokrát odehrával na zdejším Náměstí, kde byly připraveny hry a tvůrčí činnosti pro mladší návštěvníky. Tam se také  na zahřátí rozdávala čočková polévka a čaj.

Noc venku 2Noc venku 1

V  Café Tucan pak veřejnost mohla navštívit přednášku Honzy Husáka na téma Zážitky z cest a zaposlouchat se do písní  Lucie Redlové. S velkým ohlasem se setkala ohňová show v podání skupiny  Boca Fuego, kterou mohli návštěvníci shlédnout na Náměstí.

Ve 22 hodin, po ukončení doprovodného programu, byla večerka. Pět mužů a devět žen se rozhodlo strávit noc venku.

Noc venku 3

Ve čtvrtek ráno v šest hodin byl budíček. V tu dobu byla venkovní teplota 4,5 stupně Celsia. Pro všechny nocležníky byla připravená snídaně a certifikát, jako důkaz strávené noci pod širým nebem.

Novinkou letošní Noci venku bylo navázání spolupráce s Mezinárodním festivalem outdoorových filmů. Ti, co se rozhodli přenocovat venku, i další zájemci o festival, měli možnost po část noci sledovat tematické filmy. Výtěžek ze vstupného činil 908,-Kč. Ten pak organizátoři festivalu předali naši Charitě na podporu služeb pro lidi bez domova. Za což jim, i dalším jednotlivcům a organizacím, kteří se na uskutečnění Noci venku podíleli, děkujeme.

Za Charitu Valašské Meziříčí

Martina Došková