Program Švýcarsko - české spolupráce

PROGRAM  ŠVÝCARSKO – ČESKÉ  SPOLUPRÁCE

V roce 2011 podaly společně Charity Nový Hrozenkov, Valašské Meziříčí, Vsetín a Diakonie Valašské Meziříčí projekt „Cesta za kvalitním životem seniorů na Valašsku“ z programu švýcarsko-české spolupráce. Projekt byl následně vybrán a jeho celková finanční podpora pro všechny výše jmenované partnery je 22 929 796 Kč.

Vlastní realizace projektu byla poněkud zdlouhavá, ale přínosy pro naši organizaci jsou natolik významné (5 321 115 Kč), že musíme mít trpělivost.

Hlavním cílem projektu bylo zkvalitnit a zpřístupnit terénní a ambulantní služby pro seniory v celé východní části Zlínského kraje, který je převážně hornatý, a které umožňují seniorům a potřebným jejich setrvání v domácím prostředí.

V Charitě Valašské Meziříčí se z uvedené částky podařilo získat :

• Obměna zastaralého a nevyhovujícího vozového parku – pořízení 9 ks automobilů Suzuki S - Cross 4x4 s možností pohonu na LPG.
  • Pořízení kvalitních kompenzačních pomůcek pro potřeby pečovatelských služeb – 33 ks ( invalidní vozíky, polohovací lůžka, čtyřkolová chodítka aj.).
  • Dovybavení nové stavby Centra denních služeb v Rožnově pod Radhoštěm nábytkem.
  • Dovybavení zázemí sociálních služeb pro seniory.
  • Proškolení pracovníků dotčených služeb pro seniory v oblasti Zavádění prvků Bazální stimulace, Alternativní a augmentativní komunikace a Reminiscenční terapie.