Již potřetí se spalo venku

Již potřetí se spalo venku

Charita Valašské Meziříčí se letos už potřetí zapojila do celorepublikové akce Noc venku, jejíž termín připadl na čtvrtek 23. listopadu. Cílem této akce bylo otevřít problematiku bezdomovectví široké veřejnosti a zmírnit její předsudky vůči lidem, kteří se vlivem různých okolností ocitli bez domova.

Doprovodný program se opět odehrával na zdejším Náměstí, kde byly připraveny hry a tvůrčí činnosti pro mladší návštěvníky. Tam se také na zahřátí rozdávala čočková polévka a čaj. V  Café Tucan pak veřejnost mohla navštívit přednášku Sváti Božáka, který se věnuje vytrvalostní cyklistice a jeho hlavní sportovní náplní se staly ultramaratony. Návštěvníci měli možnost shlédnout také jeho film Druhá šance. Po něm se o hudební produkci postaral hudebník z Rožnova pod Radhoštěm Ctib.  Nejen Ctib, ale také bubeníci z kapely Kubuku to na Noci venku dost dobře rozjeli. Před večerkou se promítal film Děti ze stanice Leningradská. Tento silný dokument se soustředil na komunitu dětských bezdomovců živořících na moskevské stanici metra Leningradská.

Ve 22 hodin, po ukončení doprovodného programu, byla večerka. Pět mužů a pět žen se rozhodlo strávit noc venku. Letošní Noc venku si vyzkoušel i zahraniční účastník. Ze Slovenska přijel do Valašského Meziříčí akci podpořit a vyspat pod širým nebem muž z Nového Města nad Váhom. Noc venku si vyzkoušel i ředitel naší Charity pan Ing. Jiří Gavenda. Na dotaz jak se vyspal, odpověděl: „Valašskomeziříčské náměstí má bezvadnou akustiku, každé prohozené slovo znělo jako přes mikrofon. Netušil jsem kolik lidí se v noci pohybuje na náměstí“.

V pátek ráno v šest hodin byl budíček. V tu dobu dosahovala venkovní teplota 2 stupně Celsia. Pro všechny nocležníky byla připravená snídaně a certifikát, jako důkaz strávené noci pod širým nebem.

Reportáže České Televize najdete zde

Čtěte dále...

Přestřižením pásky byla ukončena rozsáhlá rekonstrukce Přestřižením pásky byla ukončena rozsáhlá rekonstrukce

Přestřižením pásky byla ukončena rozsáhlá rekonstrukce