VÝSLEDKY TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRKY 2022

KDE PENÍZE Z TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRKY 2022 POMOHLY?

V roce 2022 se v našem děkanátu podařilo vykoledovat 2 807 585 korun.

Výnos sbírky je rozdělen podle předem daného klíče:

• 65 % vybraných prostředků se vrací charitám, které je vykoledovaly,
  • 15 % je určeno na velké diecézní projekty,
  • 10 % putuje do krizového fondu, odkud jsou uvolněny při mimořádných událostech, a na pomoc v zahraničí,
  • 5 % využije na své projekty Charita Česká republika,
  • 5 % tvoří zákonné režie sbírky.

Na podporu projektů naší Charity jsme obdrželi 1 708 599 Kč. Záměry na využití peněz se podávají předem na Arcidiecézní charitu Olomouc, kde komise rozhodne, jestli je podaný záměr vhodné podpořit či nikoliv.

V roce 2022 jsme podávali pět záměrů, které jsme chtěli v jeho průběhu realizovat.

Jedním z nich, a dá se říct každoročním, je zajištění provozu Centra sociálně-materiální pomoci (dále jen Centrum), jehož součástí je také přímá pomoc lidem v nouzi. Tou se rozumí poskytnutí finančních prostředků lidem, kteří musí řešit nečekanou událost, nebo mimořádný peněžní výdaj. V roce 2022 jsme vyhověli 71 žádostem o přímou pomoc z Tříkrálové sbírky a poskytli pomoc v celkové výši 197 822 korun.

Většinou se jednalo o finanční podporu pro klienty našich služeb na pokrytí nákladů spojených s jízdným do místa jejich trvalého bydliště za účelem vyřízení nezbytných úředních či lékařských záležitostí. V případě úředních záležitostí se v 17 případech jednalo o vyřízení občanského průkazu. Přímá pomoc byla využita také na nákup léků a kompenzačních pomůcek, dále se podpořilo financování přímé péče klientům služeb. Peníze pomohly i lidem, kteří byli zasaženi nečekanou událostí, např. požárem apod. Ve dvou případech byla pomoc poskytnuta žadateli na vyřízení záležitostí spojených s pohřbem blízké osoby.

Přehled výše finančních prostředků na daný účel v rámci přímé pomoci:

• Zakoupení jízdného (21x) – 8 667,- Kč
  • Léky a lékárenské zboží ( 14x) – 20 854,- Kč
  • Vyřízení občanských průkazů a jiných záležitostí (18x) – 3 800,- Kč
  • Poštovní služby (1x) – 129,- Kč
  • Brýle (2x) – 5 500,- Kč
  • Obědy do školy (1x) – 8 000,- Kč
  • Zajištění péče (2x) – 55 000,- Kč
  • Pohřebné (2x) – 22 000,- Kč
  • Vybavení bytu (2x) – 20 800,- Kč
  • Nákup potravin (1x) – 155,- Kč
  • Úhrada školného a školních potřeb (2x) – 17 809,- Kč
  • Nájemné (2x) – 2 108,- Kč
  • Požár a jiné mimořádné události (3x) – 33 000,- Kč

Rozhodnutí o přímé pomoci do 500 korun je v kompetenci vedoucí Centra. Žádosti o podporu nad tuto částku posuzuje komise složená z pracovníků Charity Valašské Meziříčí. Vedoucí Centra sociálně – materiální pomoci předkládá komisi žádost a sděluje skutečnosti, které vyplynuly ze sociálního šetření celkové situace žadatele. Komise pak rozhoduje o podpoře nebo zamítnutí.

Pokud ve svém okolí máte člověka, který by přímou, ale i jinou pomoc potřeboval, prosím obraťte se na vedoucí Centra Michaelu Pácovou (tel. 734 680 365).

----------------------------------------------

Jak využijeme dary z Tříkrálové sbírky v roce 2022 v našem regionu?

• zajistíme provoz Centra sociálně-materiální pomoci a poskytneme přímou pomoc lidem v nouzi
  • pořídíme automobil pro Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi SASanky
  • pořídíme 4 - 6 ks vysoušečů pro humanitární pomoc
  • pořídíme automobily do terénních služeb, vybudujeme dětské hřiště u Azylového domu pro matky s dětmi, dovybavíme pracoviště zaměstnanců (spoluúčast projektu IROP)
  • podpoříme humanitární projekty Arcidiecézní charity Olomouc

Tříkrálové koledování není jen sbírka...

Druhý lednový víkend u vás opět zazvoní Tříkráloví koledníci. Proč vlastně? Abyste přispěli do pokladniček? Ano, ale nejen to!

Zkuste se zeptat svých babiček a dědečků. Zajisté zavzpomínají na dávné doby, kdy děti i dospělí převlečeni za Tři krále s papírovými korunami v dlouhých bílých košilích a s pochopitelně začerněnou tváří třetího krále, chodili dům od domu, zpívali koledy a na dveře či rám oken psali svěcenou křídou C + M + B a letopočet. Za svou koledu a přání štěstí, zdraví a dlouhých let dostávali od hospodářů dobrou odměnu.

To, že Charita již od roku 2000 pořádá Tříkrálovou sbírku, je jen navázáním na starobylou lidovou tradici. Pokud otevřete dveře svých domovů koledníkům, přijměte především Boží požehnání, které tyto děti přinášejí. Psaní písmen K, M, B na dveře vašich příbytků znamená vlastně zkratku slov: „Christus mansionem benedicat“ neboli Kristus žehnej tomuto domu. Požehnání, přání dobra, nám pomáhá, abychom se po celý rok navzájem měli rádi, abychom si dokázali odpouštět, abychom byli citliví k potřebám druhých, abychom byli opravdově šťastní. To je něco velkého! To je důvod, proč Charita pořádá Tříkrálové koledování. Vzpomeňme si na to, až Tři králové zazvoní u našich dveří.

Hlavním posláním Tříkrálové sbírky je umožnit všem lidem dobré vůle, aby zakusili radost a uspokojení z toho, že obdarovali jiného člověka.

Úspěch celé sbírky závisí na aktivitě stovek lidí ve všech koutech našeho regionu, Rožnovska, Valašskomeziříčska-Kelečska. Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí u nás a jsme rádi, že díky věrným koordinátorům, koledníkům i dárcům ji můžeme každoročně pořádat, a to i letos, navzdory Covidu.

Nemusíte se bát – zdraví našich příznivců i koledníků je pro Charitu na prvním místě, a tak se tři králové pilně připravují na možnou koledu s rouškami i koledu virtuální. Připravena bude i statická pokladnička ve vaší obci.

Koordinátorem za Charitu Valašské Meziříčí je Kateřina Kolajová, tel. 603 549 682.

Máte-li zájem se do sbírky také zapojit, můžete ji kontaktovat na telefonním čísle 603 549 682 či e-mailem katerina.kolajova@valmez.charita.cz